Uitreiking Cultuurprijzen 2018: Zoektocht naar vierde paneel

Op vrijdag 1 juni 2018 werden in de Gaston Martenszaal voor de vierde maal op rij de ‘Cultuurprijzen’ uitgereikt. Dit initiatief van de Zultse Cultuurraad heeft tot doel om alle aspecten van het Zultse cultuurleven onder de aandacht te brengen en de Zultse cultuurdragers (zowel professionals als amateurs) de erkenning te geven die ze verdienen. Op die manier tracht de Cultuurraad het ‘Zultse cultuurgebeuren’ op de kaart te zetten.

Bij een prijsuitreiking horen ‘prijzen’; bij de uitreiking van ‘cultuurprijzen’ horen dus ‘culturele prijzen’. In de vorige edities van de ‘Cultuurprijzen’ werden de genomineerden en de laureaten dan ook bedacht met een culturele prijs van de hand van een Zultse kunstenaar: in 2015 met werken van glaskunstenaar Paul Van der Vennet, in 2016 met werk van kunstenares-ontwerpster Tania De Bruycker, en in 2017 met lithografieën van schilder Marcase. Op deze manier draagt de Cultuurraad via deze cultuurprijzen ook bij tot de creatie en de verspreiding van Zultse kunst in Zulte.

Dit jaar heeft de Cultuurraad voor zijn kunstwerken beroep gedaan op striptekenaar Peter Brutin uit Zulte. Peter bracht reeds met succes strips uit over commissaris Moordenaar, Norah Limoen en Glyff en was reeds te gast in de bibliotheek van Zulte voor een Concert waarbij hij de projectie van zijn tekeningen begeleidde met zijn elektronisch klankenarsenaal. Hij is verbonden als leraar ‘striptekenen’ aan de Academie van Tielt.

Peter heeft nu voor de ‘Cultuurprijzen 2018’ vier striptekeningen gemaakt die verwijzen naar Zulte, Olsene en Machelen. Drie van de vier panelen werden aan de drie laureaten van de cultuurprijzen aangeboden terwijl alle genomineerden een genummerde kopie kregen overhandigd. Maar wat gebeurde er met het ‘vierde paneel’? Net zoals ‘De rechtvaardige rechters’ van Van Eyck op mysterieuze wijze verdwenen uit de St-Baafskathedraal te Gent, zo verdween ook het vierde paneel uit de Gaston Martenszaal. Peter Brutin hierover: “Wij betreuren dit ten zeerste. Hopelijk kunnen we het vierde paneel snel terugvinden. De tekening is ergens verborgen in Groot-Zulte. De medewerking van de bevolking van Zulte is dringend gewenst. In de striptekening zelf zitten hints, die kunnen helpen om de weg te vinden naar het verdwenen paneel. Maar opgelet voor het valse spoor!" De eerste twintig succesvolle vinders worden voor hun inspanningen trouwens beloond met een geschenk.

De Cultuurraad Zulte heeft de bedoeling om de volledige Zultse bevolking te betrekken bij deze culturele zoektocht. Daarom zullen de afbeeldingen van de drie panelen ruim verspreid worden om jong en oud toe te laten hun speurtocht naar het verdwenen paneel succesvol af te sluiten. Zo neem je zelf deel aan spreiding van Zultse cultuur!

Deze afbeelding bevat hints naar de geheime bergplaats van het vierde paneel:

pBrutin4
Klik om te vergroten

Wie zoekt, die vindt!

Terug naar alle nieuws