Tentoonstelling Wereldoorlog I in Zulte en Open Monumentendag

In 2018 zal het 100 jaar geleden zijn dat de gemeente Zulte zwaar getroffen werd tijdens Wereldoorlog I. Daarom besteedt de gemeente Zulte uitvoerig aandacht aan de herdenking van deze Wereldoorlog. In de drie parochiekerken van Zulte, Olsene en Machelen zal een tentoonstelling plaatsvinden rond het thema 'Wereldoorlog I in Zulte'. Allerhande oorlogsmateriaal zoals periscopen, morsesleutels, een vliegermuts, foto's, boeken,... worden allen tentoon gesteld. Zelfs een filmpje over de aankomst van de Duitse keizer in Machelen zal bekeken kunnen worden.

Zin om eens langs te komen en een kijkje te nemen naar dit historisch materiaal?
Dit kan op volgende data:

  •    Sint- Michiel, Cornelius – en Ghislenuskerk Machelen:

o Zaterdag 1 september en zondag 2 september: van 14.00 uur tot 18.00 uur

o Zaterdag 8 september en zondag 9 september: van 14.00 uur tot 18.00 uur

  •    Sint-Pieterskerk Olsene:

o Zaterdag 22 september en zondag 23 september: van 14.00 uur tot 18.00 uur

o Zaterdag 29 september en zondag 30 september: van 14.00 uur tot 18.00 uur

  • Sint- Petrus en Pauluskerk Zulte:

o Zaterdag 6 oktober en zondag 7 oktober: van 14.00 uur tot 18.00 uur

De tentoonstelling werd uitgebouwd in samenwerking met een werkgroep, bestaande uit leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Zulte, de Oudstrijdersverenigingen en de gemeentelijke Erfgoedraad. Voor meer informatie: cultuur@zulte.be

Maar dit is nog niet alles!

Heb je ook al de 15 levensgrote oorlogsfoto's langs de wegen zien staan? Wie dezer dagen door Zulte, Olsene of Machelen rijdt, kan er haast niet naast kijken! Op deze foto's staat de geleden oorlogsschade centraal. Ze tonen wat er op die exacte plaatsen tijdens WOI gebeurde en wat de gevolgen daarvan waren. Een korte tekst bij de foto's beschrijft de gruwel. Het doel van het project is het levendig houden van de herinnering aan WOI. Open Monumentendag 2018, op zondag 9 september 2018, vormt daarom dé ideale gelegenheid om langs deze foto's te fietsen. Speciaal voor deze gelegenheid zal een heuse fietsroute uitgestippeld worden langs de fotopanelen en andere oorlogsmonumenten. Zin om het verleden van Zulte tijdens Wereldoorlog I te ontdekken en deze route uit te proberen tijdens Open Monumentendag? Download hier ( 118.8 kB) de route en de bijbehorende brochure ( 1.6 MB). 

Terug naar alle nieuws