Open Monumentendag 2018

Open Monumentendag op zondag 9 september 2018
Heb je ook al de 15 levensgrote oorlogsfoto's langs de wegen zien staan? Wie dezer dagen door Zulte, Olsene of Machelen rijdt, kan er haast niet naast kijken!
Dit jaar zal het 100 jaar geleden zijn dat onze gemeente zwaar getroffen werd tijdens Wereldoorlog I. Daarom besteedt de gemeente in 2018 uitvoerig aandacht aan de herdenking van deze Wereldoorlog. De foto's tonen wat er exact op die plaatsen 100 jaar geleden gebeurde tijdens WOI en wat de gevolgen daarvan waren. Een korte tekst bij de foto's beschrijft de gruwel.

Speciaal voor Open Monumentendag werd een heuse fietsroute langsheen deze 15 fotopanelen en de oorlogsmonumenten uitgewerkt en gepubliceerd in een brochure. Deze (gratis) brochure is te bekomen op volgende locaties:

- Gemeentehuis

- Gemeentelijke Bibliotheek

- Roger Raveelmuseum

Op 8 en 9 september is de brochure ook te vinden in de Sint- Michiel, Cornelius - en Ghislenuskerk van Machelen (14.00 - 18.00 uur) en in Huis De Leeuw (Machelendorp 7, 13.00 - 18.00 uur)

De brochure met fietsroute is eveneens hier ( 1.6 MB) downloadbaar. De route kan ook afzonderlijk gedownload worden: route ( 118.8 kB)

Kom langs om het verleden van Zulte tijdens Wereldoorlog I te ontdekken en deze route uit te proberen tijdens Open Monumentendag.

En er is nog meer...!
Rond het thema 'Wereldoorlog I in Zulte' werd een reizende tentoonstelling uitgebouwd. Deze tentoonstelling zal plaatsvinden in de kerken in de drie deelgemeenten, telkens tijdens de kermisfestiviteiten. Allerhande oorlogsmateriaal zoals periscopen, morsesleutels, een vliegermuts, verrekijkers, foto's, boeken,... wordt tentoongesteld. Er zal zelfs een filmpje over de aankomst van de Duitse keizer in Machelen te zien zijn.
Zin om eens langs te komen en een kijkje te nemen naar dit historisch materiaal? Dit kan op volgende data:

 • Sint-Michiel, Cornelius- en Ghislenuskerk Machelen:
  • Zaterdag 1 september en zondag 2 september: van 14.00 uur tot 18.00 uur
  • Zaterdag 8 september en zondag 9 september: van 14.00 uur tot 18.00 uur
 • Sint- Pieterskerk Olsene:
  • Zaterdag 22 september en zondag 23 september: van 14.00 uur tot 18.00 uur
  • Zaterdag 29 september en zondag 30 september: van 14.00 uur tot 18.00 uur
 • Sint- Petrus en Pauluskerk Zulte:
  • Zaterdag 6 oktober en zondag 7 oktober: van 14.00 uur tot 18.00 uur

De tentoonstelling werd uitgebouwd in samenwerking met een werkgroep, bestaande uit leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Zulte, de Vaderlandslievende- en Oudstrijdersverenigingen en de gemeentelijke Erfgoedraad.

De flyer is hier ( 155.0 kB) terug te vinden.

Terug naar alle nieuws