Gezocht! Ambachten voor Erfgoeddag

Op zondag 28 april 2019 gaat de 19de Erfgoeddag door in heel Vlaanderen. Ook Zulte wenst hier opnieuw aan deel te nemen met een unieke ambachtenmarkt.

Ambachten staan in de spotlights tijdens de 19e Erfgoeddageditie. Welke technieken schuilen er achter deze vaak zeldzaam geworden beroepen? Wie kent er nog een (actieve) ganzenvanger, bezembinder, touwslager, kunstsmid, klompenmaker of mandenvlechter? Deze witte raven willen we in de kijker zetten tijdens Erfgoeddag op zondag 28 april 2019. Want deze mensen zijn Living Human Treasures: meesters in hun vak. Laat Erfgoeddag een moment zijn om de geschiedenis, de rijkdom en diversiteit van de technieken en vaardigheden te vieren.

Tal van culturen maakten hun thuis van Vlaanderen en Brussel en brachten vaak heel bijzondere technieken mee. Verder werpen vele interessante vragen zich op: hoe en waar werd deze kennis vroeger aangeleerd en hoe gebeurt de overdracht vandaag? Hoe kunnen ambachten écht levend gehouden worden? Bestaan er ambachten van de 21e eeuw? Is een kunstenaar ook een ambachtsman, of niet? En welke rol kunnen musea spelen in dit verhaal? Ontdek alles over de ambachtsvrouwen en -mannen op Erfgoeddag 2019.

Het gemeentebestuur van Zulte heeft al een 7-tal kandidaten (bloemschikken, kantklossen, smid, draailierbouw, lutherie, glasjuwelen) maar wenst dit aanbod nog uit te bereiden! 

Oefent u nog een zeldzaam beroep/ambacht uit of heeft u een ambacht als hobby, dan horen we graag van u! We wensen de ambachten te laten demonstreren met de nodige uitleg erbij en zo de bezoekers de gelegenheid te geven kennis te maken met uw ambacht.

Ergoedlogo-01

Terug naar alle nieuws