Verdeling mondmaskers en filters federale overheid

  • 12 juni 2020

Mondmaskers federale overheid

Vanaf maandag 15 juni start de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Deze maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. Je kan ze afhalen bij je apotheek.

Wie kan een stoffen mondmasker afhalen?

  • 1 persoon komt de maskers halen voor het hele gezin. Zo beperk je het aantal verplaatsingen en vermijd je wachtrijen bij de apotheek.
  • Als je niet in staat bent om ze zelf te halen kan de mantelzorger, thuisverpleegkundige, huisarts, dienst voor gezinszorg of een andere zorgverlener aan huis dit doen. Je hulpverlener kan dan tegelijk zijn eigen maskers afhalen voor zijn eigen gezin.

Wat moet je meebrengen?

De aflevering van de maskers wordt geregistreerd op naam van het gezinslid (‘gezinshoofd’) dat de maskers afhaalt voor het hele gezin. Het is belangrijk dat je de juiste kaarten of documenten meeneemt.

  • Je huisapotheker zal je eID vragen en een attest gezinssamenstelling (beschikbaar via het e-loket van je gemeente) of de eID van de gezinsleden.
  • Geen eID ? Een Kids-ID of ISI+-kaart kan ook.
  • Een Rijksregisternummer (INSZ) of BIS-nummer voor niet-Belgen is nodig voor de registratie.
  • Als je geen van voorgaande hebt, kan de huisapotheker ook afgaan op zijn kennis van de gezinssamenstelling en zijn patiëntendossiers.
  • Geen eID of bovenvermelde documenten vereist voor uitzonderlijke gevallen (daklozen, vluchtelingen), de apotheker mag één mondmasker aan de persoon meegegeven.

Meer informatie over de praktische richtlijnen vind je hier.

Filters federale overheid

Het is sterk aanbevolen om de mond en de neus te bedekken op openbare plaatsen en op plaatsen waar fysiek afstand houden moeilijk is. Vanuit de gemeente werden reeds begin mei stoffen mondmaskers verspreid onder alle inwoners ouder dan 12 jaar. Bovendien heeft elke burger recht op 2 filters van de federale overheid om te gebruiken in zelfgemaakte of aangekochte mondmaskers.

Deze filters kan je afhalen op het gemeentehuis. Hiervoor dien je, in tegenstelling tot alle andere diensten, geen afspraak te maken. Dit kan op volgende momenten:
Maandag: van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 19.00 uur.
Dinsdag t.e.m. vrijdag: van 8.30 tot 12.00 uur en van 15.30 tot 17.00 uur.

Meer informatie over het plaatsen en reinigen van de filters vind je hier.